Subota, 09. travnja 2011.

Vlak u snijegu Mate Lovraka

Veliki Grđevac, rodno mjesto slavnog dječjeg pisca Mate Lovraka. Mislio sam da je to samo nekakav vlak negdje u selu, no zapravo je riječ o malenom kompleksu, Lovrakovom centru koji ima više sadržaja.

Vlak u snijegu Mate Lovraka
Vlak
To je pola sata vožnje od Virovitice. Dolaskom na ulaz u Veliki Grđevac, na dnu nizbrdice, s desne strane počinje Centar Mate Lovraka. Prvo što upada u oči je prekrasan ribnjak športsko ribolovnog društva "Grđevica". Silaskom s glavne ceste, s lijeve strane osim ribnjaka nalazi se i tradicijska mlinareva kuća, izgrađena onako kako su se nekada gradile takve kuće. Pored nje u nastavku se nalazi i velika nadstrešnica s klupama i stolovima gdje se ljudi mogu odmoriti. Preko puta nje nalazi se pravi pravcati vlak kakvoga se sjećamo iz filma Vlak u snijegu koji je snimljen po istoimenoj knjizi Mate Lovraka. Riječ je o parnoj lokomotivi i vagonima kakvi su nekada prometovali po našim prugama.

 
Pogledajte film: Vlak u snijegu

U nastavku nailazimo na mlin iz filma Družba Pere Kvržice koji je također snimljen prema istoimenoj Lovrakovoj knjizi, a nalazi se na istome mjestu i identičan je kao onaj kakav su u pripovijetci obnavljali Pero i družina. Viđeno me vratilo u djetinjstvo kada sam uživao u Lovrakovim spomenutim knjigama, a isto tako i u filmovima. Samo sam čekao da iz vlaka iskoče Edo Peročević, u filmu poznat kao gospodin Saperlot, i sva sila učenika u tradicionalnim nošnjama onoga vremena.

 
Pogledajte film: Družba Pere Kvržice

Mlin je na žalost bio zaključan pa nisam mogao zaviriti u njegovu unutrašnjost, no i izvana je impresivan. Mlinsko kolo je funkcionalno i samo je trebalo podignuti ustavu da poteče voda i pokrene mlinske lopatice. Naravno da ju nisam podigao iako sam pomislio na to ;-) Iza mlina se u šumici nalazi sjenica, Staza prijatelja prirode i šetnica uz vodu. Lovrakov centar je predviđen za učeničke ekskurzije i nastavu na terenu u prirodi. S obzirom da je još u izgradnji, vjerujem da će biti prekrasan kada bude do kraja gotov, a djeca su već sada oduševljena jer imaju prilike vidjeti ono o čemu su čitali u knjigama ili gledali na filmovima. To je veliki Mato Lovrak i njegovo rodno mjesto Veliki Grđevac.
1
20