Četvrtak, 28. travnja 2011.

Svijet fotona je online

Eto, s ponosom mogu obznaniti, od danas je Internet dobio još jednu web stranicu posvećenu fotografijama. Nakon dvije godine opsežnih priprema, moj Svijet fotona je započeo svoj život na webu :-)

Svijet fotona je online
Svijet fotona
Ovaj je tekst s fotografijama postavljen za vrijeme male svečanosti puštanja stranica na web. Razmišljao sam kako to napraviti i odlučio sam ne komplicirati. Pozvao sam samo svoje drage prijatelje, a neki od njih su imali prilike u ove dvije godine učestvovati na ovaj ili onaj način u pripremama ovih stranica. Sastali smo se u jednom virovitičkom kafiću i uz čašicu osvježavajućih napitaka, upriličili simbolično puštanje stranica na web. Uz pomoć bežične mreže i prijenosnog računala, moja draga prijateljica Marija Lovrenc, pritiskom na tipku računala otvorila je Svijet fotona svima koje zanima fotografija. Od sada ćete na ovoj adresi imati prilike vidjeti sve moje fotografske priče i avanture. Nisam neki vrsni poznavatelj digitalne obrade fotografija pa se u naprijed ispričavam onima koji očekuju ovdje vidjeti ne znam kakve spektakularne fotografije.


Svijet fotona

Više me zanimaju motivi koje sam uhvatio svojim fotićem onako kakvi se inače vide u prirodi, prostoru i vremenu. Umjetničke fotografije prepuštam umjetnicima, ja to nisam, obični sam amater koji se trudi zabilježiti ono što vidi, takvo kakvo je. No, unatoč tome, vjerujem da će svatko tko dođe ovdje pronaći nešto zanimljivo i lijepo. I zato, uživajte kopati po Svijetu fotona, koristite sve opcije koje su vam na raspolaganju, ocjenjujte fotke, komentirajte ih, lajkajte i dijelite po Facebooku. Ne suzdržavajte se. Slobodno gurnite svoj nosić u svaki dio Svijeta fotona. Ove se stranice sastoje od dva dijela. Prvi, glavni i najvažniji dio je Svijet fotona, fotogalerija sa svojim sadržajima. Blog je drugi dio u kojemu se nalaze moje priče s pojedinih fotografskih "avantura", u kojima se također nalaze fotografije, ali koje iz nekoga razloga nisu našle svoje mjesto u Svijetu fotona, no ipak su bitne da onima koje to zanima, zaokruže svaku priču.


Svijet fotona

Trudit ću se i ubuduće što bolje dočarati fotografijom i riječju ono što me bude privlačilo i zaokupljalo moju pozornost, a sve ćete to moći ovdje vidjeti. I da ne duljim previše, koristim priliku da se zahvalim svojem prijatelju Borisu Gazibara koji je uložio puno, puno truda i znanja, da kao što i dolikuje vrhunskom profesionalcu, od ovih web stranica napravi ovo što sada gledate. Njegova tvrtka Prostudio nije odabrana slučajno da odradi ovako veliki i zahtjevni projekt, želio sam nešto ekskluzivno, nešto što nitko nema, a to je trebalo raditi iz samog početka, isprogramirati CMS sustav koji je u stanju odraditi ono što sam želio, napraviti oku ugodan dizajn i sve to je moralo biti takvo da radi kako treba. To nije moglo biti neko od gotovih web rješenja. Kada smo sjedili i raspravljali o tome što ćemo i kako raditi, odmah smo definirali da se nećemo držati postojećih standarda jer oni su takvi da bi nas sputavali. Ipak su ta pravila zastarjela i ne prate razvoj tehnologije. Stoga smo rekli da ćemo raditi stranice prilagođene novim tehnologijama, widescreen ekranima, brzim vezama i slično.


Blog Svijeta fotona

Bili smo svjesni da se to neće uklopiti u postojeće standarde koji pomalo izumiru, stoga smo se okrenuli budućnosti, odnosno novim tehnologijama koje svakoga dana preuzimaju primat u našim domovima. Svakoga dana sve je više ljudi s brzim pristupom Internetu, velikim monitorima i snažnim brzim računalima. Svako novo računalo koje danas kupujemo udovoljava tim kriterijima i za takvu smo tehnologiju odlučili napraviti Svijet fotona. Tu je svoj posao odradila tehnologija programiranja u Ajaxu i mislim da ćete to vidjeti na svakom koraku. Iako je sve lepršavo i animirano, pazili smo da fotografija ipak bude u samom središtu pozornosti jer je ona ono primarno što se ovdje predstavlja. Mislim da smo u tome sasvim uspjeli. Zahvaljujem se svima koji su mi pružili podršku i pokazali razumijevanje. Ipak su to moji prijatelji. A sada navalite, Svijet fotona je vaš :-)
0
8